Water in Lake Natron Secondary School

Facts

Projectperiode: november 2021 – juni 2022
Totale kostprijs: 14.590 EUR
Aandeel Misingi: 0 EUR
Financiering: Zuiderhuis en Endallah Cultural Tours

Via Zuiderhuis en Endallah Cultural Tours reizen er jaarlijks heel wat reizigers naar Tanzania. De meesten van hen houden ook minstens 2 dagen halt in Endallah, aan Lake Natron en enkelen ook in Nyamburi. In het kader van ‘bewust reizen’ betalen Zuiderhuis en Endallah Cultural Tours voor elk van deze reizigers een ‘gemeenschapsbijdrage’ die varieert tussen 30 en 60 EUR per persoon, afhankelijk van het totale reisbudget.

Begunstigden:

Lake Natron Secondary School – Ngorongoro District – Arusha Region
700 leerlingen – 14 leekrachten – 1 kok

Gerealiseerd:

Coördinatie Tanzania: Elibariki A. Dimme
Coördinatie België: Vincent Van Baelen

Fotoreportage

Klik hier

Projectbeschrijving

Voor Misingi is dit niet het eerste waterproject op grotere schaal, wel is dit het eerste waterproject in Engare Sero. Hier bouwden we in 2012 een kleuterklas en hadden we tussen 2013 en 2018 een studiefonds. Lake Natron Secondary School bevindt zich in Maasai-gebied, nabij Ol Doinyo Lengai en grenzend aan Kenya en de grote riftvallei. Het is erg warm, gemiddeld 35 °C met zeer weinig regenval.

Dit maakt een waterproject des te belangrijker. Net als veel Tanzaniaanse scholen kampt Lake Natron Secondary School structureel ook met een tekort aan leerkrachten en financiële overheidssteun. De ouders zijn te arm om dit tekort te compenseren. Voor 667 studenten zijn er momenteel maar 14 leerkrachten en 1 kok. De studenten krijgen dagelijks ugali en uji, beiden maïsmeelpap en dienen met enkelen in 1 bed te slapen. De laatste jaren is het aantal studenten aanzienlijk gestegen. Nationaal vergeleken met de andere secundaire schoolresultaten, scoort deze school bovengemiddeld.

Op 1 km van de school bevindt zich een natuurlijke waterbron. De studenten, kok een leerkrachten dienden om te koken of zichzelf of hun kleren te wassen 2 kilometer met volle emmers te wandelen. In dergelijke hitte dagelijks een fameuze krachtinspanning en tijdsinvestering.

Aan de natuurlijke waterbron voorzag dit project een waterpomp aangedreven met zonnepanelen en beschermd door een stenen behuizing. Pijpleidingen met 4 strategisch gekozen aftappunten, centraal in de school, nabij de keuken, de leerkrachtenhuisjes en de slaapplaats voor meisjes werden aangelegd. Voor een maximale opslagcapaciteit doorheen de dag, installeerden we watertanks nabij de school. De zon schijnt er zo veel en zo fel dat via zonnepanelen de vulling van de tanks voldoende is.

Dit project heeft een enorme impact: meer schooltijd, meer hygiëne, makkelijker koken, minder zonneslagen … Ook startte de school een eigen microklimaat-actie. Elke student is verantwoordelijk voor het water geven aan twee bomen: meer schaduw, meer koeling …

Met een blik op de nabije toekomst installeerden we juist naast het schooldomein op 100 m hoogte 3 watertanks met een bijhorend beschermingshek en pijpleidingen. Binnen enkele maanden komt in dit meer desolate gebied elektriciteitsaansluiting. Een krachtigere pomp door meer elektrische spanning kan water naar deze tanks pompen en vervolgens via gravitatie nog meer aftappunten in de school bevoorraden.